Kuvavaroitukset käyttöön Koreassa

Korean tasavallan pääkaupungissa Soulissa julkistettiin maaliskuun lopussa suunnitelmat tupakka-askien kuvallisten varoitusten käyttöön otosta.

Molemmin puolin askia sijoitetut kuvat ja varoitustekstit peittävät noin puolet askin pinta-alasta. Maan parlamentti sääti varoituksia koskevan lain vuonna 2015 ja varoitukset tulevat pakkauksiin joulukuussa 2016.

Miesten tupakointi on perinteisesti ollut Koreassa hyvin yleistä. Maassa on yleinen asevelvollisuus, ja ihan viime vuosiin asti armeijassa on saanut ostaa halpoja verovapaita savukkeita. Viimeisten tietojen mukaan miehistä tupakoi noin 43 prosenttia ja naisista noin 7 prosenttia. Miesten tupakointiluvut ovat siis OECD maiden korkeimpia.

Tupakka-asioita säätelee kaksi lakia: Health Promotion Act (terveysministeriön laki) ja Tobacco Business Act (valtionvarainministeriön laki).

Kansainvälisen tupakkapuitesopimuksen FCTC:n arviointiryhmän puheenjohtaja, professori Pekka Puska ja varapuheenjohtaja, professori Mike Daube osallistuivat 30. maaliskuuta tupakkapakkausten varoituksia käsitelleeseen lehdistötilaisuuteen. Professori Puskan mukaan kiinnostus asiaa kohtaan on suurta, samoin kuin tupakkateollisuuden painostus.

– Korean laissa (Health Promotion Act) on Suomeen verrattuna se erinomainen ja selkeä pykälä, että laki koskee suoraan kaikkia tupakkatuotteita, Pekka Puska kirjoittaa verkkosivuillaan.

Tupakkatuotteiksi listataan savukkeet, sähkösavukkeet, piipputupakka, sikarit, irtotupakka, purutupakka, inhaloitava tupakka, vesipiipputupakka ja nuuska.

Lähde: pekkapuska.fi