Suomi savuttomaksi määrätietoisella tupakkapolitiikalla

Savuton Suomi on mahdollista saavuttaa tupakkalain tavoitteen mukaisesti vuoteen 2030 mennessä, jos tupakkatyöryhmän ehdotukset toteutetaan seuraavan vaalikauden alussa. Määrätietoista tupakkapolitiikkaa on jatkettava myös tulevilla hallituskausilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipoliittinen kehittämistyöryhmä luovutti mietintönsä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle Maailman tupakattomana päivänä 31.5.2018.

– Ehdotuksemme on savuttomuuden ja nikotiinittomuuden tiekartta vuoteen 2030, ja tarkoitus olisi, että asiaan palattaisiin joka vaalikaudella uudelleen. Tavoitteena on siis merkittävämpi uudistuskokonaisuus, sanoo työryhmän puheenjohtaja, johtaja Ilkka Oksala EK:sta.

Työryhmä esittääkin, että jokaisella hallituskaudella pitäisi seurata ja arvioida tupakkapolitiikkaa sekä kehittää uusia toimenpiteitä tupakkalakiin kirjatun tavoitteen saavuttamiseksi.

– On välttämätöntä, että samalla, kun väestön tupakointi vähenee, mietitään seuraavia askeleita, joilla voidaan hyvää kehitystä jatkaa. Tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön vähentäminen on prosessi, jota ei voi jättää kesken, korostaa työryhmän jäsen, kansanedustaja Pekka Puska.

– On myös tärkeää seurata tehtyjen toimenpiteiden edistymistä. Työssämme on käynyt ilmi, että myös nykyisen tupakkalain toteutuksessa ja toimeenpanossa on ollut haasteita, huomauttaa kansanedustaja Susanna Huovinen.

Yhä vaikuttavampia toimia tarvitaan

Työryhmä esittää kaikkiaan 44 tupakkapoliittista toimenpide-ehdotusta tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten aineiden käytön loppumiseksi Suomessa. Ehdotuksissa on muun muassa muutoksia lainsäädäntöön ja verotukseen, tukea tupakoinnin lopettamiseen, ikärajojen nostamista, laajennettuja tupakointikieltoja, matkustajatuonnin rajoituksia sekä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön seurantaa.

– Selkeästi vaikuttavimpana ehdotuksenamme nostan tupakkaveron korotusten jatkamisen vähintään samaan tahtiin kuin tällä vaalikaudella tehdyillä päätöksillä. Se on yksittäisistä toimenpide-ehdotuksista tärkein ja tehokkain keino vähentää tupakointia väestötasolla., sanoo Ilkka Oksala.

– Yhteiskunnallinen ilmapiiri muuttuu ja toimenpiteet pitää osata mitoittaa sen mukaan.  Tupakoinnin loppuminen vuoteen 2030 mennessä ei onnistu ilman todella vaikuttavia uusia toimia, hän toteaa.