fbpx

Parveketupakointi

Kenenkään ei pitäisi vastoin tahtoaan joutua hengittämään tupakansavua.

Tupakkalaissa tupakointi on kielletty asunto-osakeyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnan terveysviranomaiselta myös laajempaa kieltoa. Tupakointikieltoa voi hakea huoneistoihin kuuluville parvekkeille, ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Yksittäinen asukas ei voi hakea viranomaiselta tällaisia kieltoja.

Kunnan viranomainen voi määrätä tupakointikiellon, jos savua voi kulkeutua säännöllisesti esimerkiksi parvekkeelta toiselle. Savun kulkeutuminen riittää kiellon määräämiseen, eikä terveyshaittaa tarvitse osoittaa.

Asuintilaan tupakointikielto voidaan määrätä silloin, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista estää korjaamalla tai muuttamalla rakenteita. Asuintilan haltijalle pitää antaa ennen kiellon määräämistä mahdollisuus estää savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään. Asuintilan tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Yhtiökokous päättää kieltohakemuksesta

Tupakointikiellon hakemisesta kunnalta päätetään asuintalon yhtiökokouksessa. Valmisteilla olevasta hakemuksesta pitää ilmoittaa etukäteen osakkeenomistajille.

Kiinteistön omistaja (taloyhtiö) on velvollinen huolehtimaan siitä, että tupakansavu ei pääse asuntoihin ilmastoinnin, avonaisen ikkunan tai rakenteiden kautta. Korvausilmaventtiilien sijoittelulla voidaan joissakin tapauksissa vaikuttaa ulkoa tulevaan tupakansavuun.

Kunnan terveyslautakunta valvoo tarvittaessa, että omistaja pitää kiinteistön vaadittavassa kunnossa.

Ohjevideot

Hengitysliiton asiantuntija kertoo, miten menetellä, kun asuntoon kulkeutuu tupakansavua.

Ongelmana parveketupakointi?

Tämä on videon lyhyempi versio, jossa on aiheena rakennuksen ulkopuolelta, kuten naapurin parvekkeelta kulkeutuva tupakansavu.

Lisätietoja

Valvira: Tupakointikiellot ja -rajoitukset, asuinyhteisöt

Sivulla linkit mm. seuraaviin:

  • Tupakointikieltoja koskeva ohje taloyhtiöille
  • Huoneiston haltijan tupakkalain mukainen kuulemisohje
  • Tupakointikieltohakemuslomake
  • Ohje viranomaiselle tupakointikieltohakemuksen käsittelystä ja siihen liittyvästä valvonnasta

Valvira: Työkaluja tupakointikieltojen hakemiseen

Valvira: Kuntien ympäristöterveyden valvontayksiköiden yhteystiedot

 

Haluan savuttoman kodin

1. Vuokrasuhteessa tupakointikiellosta voidaan sopia vuokrasopimuksessa. Kielto voi sisältyä vuokrasopimukseen alusta alkaen tai se voidaan lisätä myöhemmin vuokranantajan ja vuokralaisen sopimuksella.

2. Taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä tupakointi on mahdollista kieltää huoneiston parvekkeilla, ulkoalueilla tai huoneistoissa. Yhtiöjärjestyksen muutos edellyttää kaikkien osakkaiden suostumista.

3. Järjestyssäännöillä voidaan rajoittaa tupakointia esimerkiksi yhtiön pihamaalla ja yhteisillä tuuletusparvekkeilla.