fbpx

Tupakka ja lapsen oikeudet

Tupakka vahingoittaa lapsen oikeuksia monin tavoin sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa. 

Noin puolet maailman lapsista altistuu tupakansavulle. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan jopa 43 miljoonaa 13–15-vuotiasta lasta käytti tupakkaa vuonna 2018. Lisäksi tupakan tuotannossa käytetään lapsityövoimaa useissa eri maissa. Viljelmillä työskentelevät lapset tekevät raskasta ja vaarallista työtä ja altistuvat ympäristömyrkyille ja nikotiinille. Nuorimmat lapsista ovat vasta 5-vuotiaita.

Tupakkateollisuus markkinoi tappavia tuotteitaan lapsille, sillä havittelee uusia asiakkaita kuolleiden, sairastuneiden ja tupakoinnin lopettaneiden tilalle. Tupakkayhtiöt painavat logoja T-paitoihin, reppuihin ja lukuisiin muihin lasten suosimiin tavaroihin. Ilmaisia savukkeita jaetaan nuorten kokoontumispaikoilla, kuten rock-konserteissa, klubeilla ja ostoskeskuksissa.

YK:n Lapsen oikeuksien sopimus astui voimaan 2.9.1990. Sopimuksen mukaan lapsella on oikeus mm. elämään, parhaaseen mahdolliseen terveydentilaan, kehittymiseen, koulutukseen ja riittävään elintasoon. Tupakka rikkoo näitä kaikkia oikeuksia.

Tupakka ja lapsen oikeudet -raportti

Suomen ASH on julkaissut raportin tupakan laajoista vaikutuksista lapsen oikeuksiin.

Tutustu Tupakka ja lapsen oikeudet -raporttiin (pdf)

Tupakka ja lapsen oikeudet -raportti (pdf)

Tupakkaviljelmillä käytetään lapsityövoimaa

Vähemmän tupakkaa, vähemmän lapsityövoimaa