Tupakkalain uudistus on onnistunut, vaikka parannettavaakin jäi

Eduskunta hyväksyi myöhään eilisiltana 40-vuotiaan tupakkalakimme kokonaisuudistuksen. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry kiittää uudistusta siitä, että se yhtenäistää hajanaisen ja moneen kertaan paikkaillun lainsäädännön ajanmukaiseksi kokonaisuudeksi. Laki sisältää myös monia tervetulleita uudistuksia.

Suomen ASH on erityisen tyytyväinen siitä, että tupakointikielto autossa lasten läsnä ollessa saatiin mukaan lakiin.

– Tämä on lainsäätäjiltä tärkeä periaatteellinen kannanotto lasten terveyden suojelemisen tärkeydestä. Lasten keuhkot ja myös aivot ovat erityisen herkkiä passiivisen tupakoinnin haittavaikutuksille. Lapset eivät myöskään voi aikuisten tavoin halutessaan poistua tupakansavuisesta ajoneuvosta, siksi aikuisten herättäjäksi tarvitaan lakia, toteaa Suomen ASH:n hallituksen puheenjohtaja, professori Pekka Puska.

Tupakointi yksityisautoissa lasten läsnä ollessa on jo kielletty muun muassa Ranskassa, Englannissa, Skotlannissa ja Kyproksella.

Toinen tärkeä uudistus ovat tupakkapakkauksiin jatkossa laitettavat kuvalliset terveysvaroitukset, joiden käyttöönottoon velvoittaa EU:n tupakkatuotedirektiivi. Suuret tekstistä ja sitä vastaavasta värikuvasta koostuvat terveysvaroitukset on todettu tehokkaammiksi kuin pelkät tekstivaroitukset.

– Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin aiheuttamia terveyshaittoja esittävät kuvat tupakka-askeissa lisäävät tupakoinnin lopettamisyrityksiä, Puska huomauttaa.

Näiden lisäksi laissa säädetään muun muassa paljon toivotusta parveketupakoinnin rajoittamisesta, tupakkatuotteiden maahantuonnin rajoituksista sekä tunnusomaisten makuaineiden kiellosta. Lisä- ja makuaineet tekevät savukkeiden polttamisesta miellyttävämpää ja tuoksusta houkuttelevampaa ja alentavat siksi nuorten kynnystä tupakkakokeiluihin.

Tärkeä uudistus on myös sähkötupakan rinnastaminen muihin tupakkatuotteisiin.

– Tämä tarkoittaa myös makuaineiden kiellon ulottamista sähkötupakkaan, mikä toivottavasti ehkäisee nuorten sähkötupakkakokeiluja. Sähkösavukkeiden käyttö tulee myös kielletyksi samoissa paikoissa kuin tupakointikin. Vastaavat kiellot ovat voimassa jo monessa muussakin maassa, Puska sanoo.

Lisätoimia tarvitaan

Lakiin jää kuitenkin myös parantamisen varaa. Tupakkalain tavoitteena oleva tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuonna 2030 vaatisi tuekseen vielä edistyneempiä keinoja.

– Yksi tärkeimmistä ovat tuotemerkittömät tupakkapakkaukset, joiden käyttöönottoa monet kansanedustajat toivoivat lakiesityksen eduskuntakäsittelyssä, huomauttaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Laki tuotemerkittömistä tupakkapakkauksista tuli voimaan toukokuussa Irlannissa, Isossa-Britanniassa sekä Ranskassa ja se hyväksyttiin kesäkuun alussa Norjassa ja Uudessa-Seelannissa. Myös muut maat suunnittelevat vastaavia toimia.

– Australiassa tuotemerkittömät pakkaukset ovat olleet käytössä jo vuodesta 2012. Ne ovat vähentäneet askien houkuttelevuutta erityisesti nuorten keskuudessa ja lisänneet terveysvaroitusten tehoa.

– Toivomme, että tuotemerkittömien tupakkapakkausten käyttöönottoa aletaan valmistella viipymättä. Lisäksi on tärkeää jatkaa asteittaisia tupakkaveron korotuksia, koska hinta on keskeinen keino, jolla vähennetään väestön tupakointia, Hara toteaa.

Lisätietoja

Eduskunnan täysistunnon pöytäkirja 21.6.2016