EU:lta tänään tärkeä viesti tupakkayhtiöille

Euroopan parlamentti äänesti tänään yllättävän suurella äänten enemmistöllä EU:n ja tupakkajätti Philip Morris Internationalin salakuljetusta koskevan sopimuksen uusimista vastaan. Suomen ASH pitää päätöstä voittona kansanterveyden edistämisen kannalta.

Tupakkatuotteiden salakuljetuksen vähentämiseen tähtäävä sopimus EU:n ja tupakkajätti Philip Morris Internationalin (PMI) välillä ei saane jatkoa. Euroopan parlamentti äänesti sopimuksen kohtalosta tänään keskiviikkona 9. maaliskuuta 2016. Äänet jakautuivat 414 sopimuksen jatkamista vastaan, 214 puolesta. Nykyinen sopimus EU:n ja PMI:n välillä päättyy heinäkuussa.

– Tämä on todella hieno uutinen. Terveys on tärkeämpi kuin tupakkayhtiöiden voitot, mikä ilmenee äänestystuloksestakin, toteaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

– Pallo on nyt komissiolla, joka keskustelee sopimuksen mahdollisesta jatkamisesta lähiviikkoina. Äänestyksen selvä tulos kuitenkin osoittaa, ettei parlamentti hyväksy tämänkaltaista yhteistyötä Philip Morrisin kanssa.

Suomen ASH samoin kuin monet muut eurooppalaiset terveysjärjestöt ovat vastustaneet sopimuksen jatkamista, uusimista ja uuden sopimuksen neuvottelemista. Vastustukseen on monia syitä, muun muassa se, että PMI on haastanut EU:n oikeuteen vuoden 2014 tupakkatuotedirektiivistä – myös säädöksistä, jotka koskevat salakuljetuksen hillitsemiseen liittyviä tuotteiden turvaominaisuuksia ja jäljitettävyyttä.

– PMI:n toiminnasta näkyy, että se tosiasiassa käyttää sopimusta vain julkisuuskuvansa ja maineensa kiilloittamiseen. Laiton kauppa on aivan sivuseikka. Vaikka nykyisen sopimuksen on sanottu vähentäneen tupakkatuotteiden laitonta kauppaa 85 prosenttia, kausaalisuhdetta ei ole onnistuttu osoittamaan, Hara huomauttaa.

FCTC torjuu yhteistyön tupakkayhtiöiden kanssa

EU-maat ovat ratifioineet Maailman terveysjärjestön WHO:n kansainvälisen tupakkapuitesopimuksen (FCTC). Siinä velvoitetaan torjumaan yhteistyö tupakkateollisuuden kanssa.

– Tämä on hyvin tärkeä pykälä. Se suosittelee ratifioineita maita pitämään kanssakäymisen tupakkayhtiöiden kanssa mahdollisimman vähäisenä ja läpinäkyvänä sekä pidättäytymään kumppanuuksista näiden yhtiöiden kanssa. Tämänpäiväinen äänestystulos osoittaa, että EU ottaa FCTC:n vaatimukset tosissaan, Mervi Hara sanoo.

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry, Savuton Suomi 2030 -verkosto ja lukuisat muut eurooppalaiset terveysjärjestöt ja verkostot, mm. Smoke Free Partnership, ajavat tehokkaiden keinojen käyttöön ottamista tupakkatuotteiden laittoman kaupan ehkäisemiseksi.