Alkoholilain kokonaisuudistusta toteutetaan elinkeinoelämän ehdoilla

Sote-uudistuksella tavoitellut säästöt hukataan, jos alkoholilain kokonaisuudistus toteutuu nyt ehdotetussa muodossa, toteaa Suomen ASH ry.

Luonnos hallituksen esitykseksi alkoholilain kokonaisuudistuksesta on lähtenyt tänään lausuntokierrokselle. Terveysjärjestöt ja muut alan toimijat ovat useasti ilmaisseet vastustavansa monia kaavailtuja uudistuksia, erityisesti A-oluen ja limuviinojen tuloa kauppoihin, kioskeille ja huoltoasemille. Esityksen mukaan kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettaisiin 5,5 prosenttiin ja vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistettaisiin.

– On täysin selvää, että tässä muodossa esitys kasvattaisi alkoholin kulutusta ja haittoja monen vuoden ajan. Esitys aiheuttaa inhimillistä kärsimystä alkoholisoituville henkilöille, heidän perheilleen ja lähimmäisilleen. Lisäksi se syö muun muassa sote-uudistuksella tavoiteltuja säästöjä, lyhentää työuria ja lisää poliisin työtaakkaa, toteaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Toteutuessaan esitys johtaisi siihen, että entistä vahvempien alkoholijuomien saatavuus paranisi ja hinnat laskisivat. Tämä on täysin väärä signaali myös nuorille: alkoholin käytön hillitsemisen sijaan se kannustaa kokeilemaan uusia tuotteita.

– Alkoholipolitiikassa kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin pitäisi olla päätöksentekoa ohjaava tavoite. Tämä lakiesitys on tehty selvästi alkoholiteollisuuden ja elinkeinoelämän ehdoilla. Suomen ASH on huolissaan niistä inhimillisistä, mutta myös kansantaloudellisista seurauksista, joita tämä esitys toteutuessaan aiheuttaisi, Hara sanoo.

 

Hallituksen esitys eduskunnalle alkoholilaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (luonnos)