Viskigate söi alkoholilain uudistuksen imagoa – vaikutukset näkyvät yhä

Tuoreen media-analyysin mukaan silmiinpistävää viime vuoden lopussa nousseessa viskikohussa oli se, että alkoholilakia puolustavat puheenvuorot loistivat poissaolollaan.

Niin sanottu viskigate vaurioitti koko alkoholilain uudistuksen imagoa ja haittaa yhä sen käytännön toimeenpanoa. Näin voi päätellä media-analyysistä, jonka Ahaa tutkimuspalvelu laati viskikohun uutisoinnista Suomen ASH:n tilauksesta.

Viskigate käynnistyi lokakuussa 2014 Helsingin Sanomissa ilmestyneestä artikkelista, jonka mukaan aluehallintovirasto olisi kieltänyt viski-sanan käytön yksityisissä blogeissa. Uutisesta tuli nopeasti sosiaalisen median pääaihe: HS:n juttua jaettiin 12 tunnin aikana Facebookissa yhteensä 30 000 kertaa.

Oikeuskansleri totesi loka-marraskuun vaihteessa aluehallintoviraston toimineen asiassa täysin oikein ja lain mukaan. Sosiaalisessa mediassa alkoholilain uudistus leimattiin kuitenkin perustuslain tai ainakin sananvapauden vastaiseksi.

– Viskikohu kertoo paljon asenneilmastosta ja selventää osaltaan myös sitä, miksi myös vuodenvaihteessa voimaan tullut alkoholilain uudistus on saanut osakseen niin paljon kritiikkiä, huomauttaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Kuka pääsee ääneen?

Analyysissä tuli selvästi esiin, että vain harvat viranomaiset, tutkijat tai järjestöt saivat äänensä kuuluviin ja ottivat kantaa lain puolesta.

– Viskigate toi esiin ongelman nopeatempoisessa viestinnässä, joka ei noudata virka-aikaa. Se asettaa paineita viranomaisten viestinnälle, mutta lisää myös median vastuuta tarkistaa tietonsa, sanoo Suomen Syöpäyhdistyksen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

– Vilkas keskustelu varmasti yllätti kaikki ja monenkirjavat kommentit mahdollistivat vetävän otsikoinnin. Olisin toivonut kriittisempää suhtautumista koko kohuun, Mervi Hara huomauttaa.

Viskigate-julkisuus sivuutti muun muassa sen tosiasian, että mielipidemittausten mukaan suomalaisista valtaosa kannattaa nykyisiä alkoholipoliittisia rajoituksia tai niiden tiukennuksia. Haran mukaan myös kansalaisjärjestökentällä on tässä peiliin katsomisen paikka.

– Meidän tulisi reagoida nykyistä nopeammin sosiaalisen median keskusteluihin ja tarjota osaamistamme median käyttöön, Hara toteaa.

Ahaa tutkimuspalvelu kävi selvitystä varten läpi yli 200 artikkelia, kolumnia ja blogia kommentointeineen. Aineisto koottiin 11.10.-11.11.2014.