Vesipiipun myynti alaikäisille saatava loppumaan

Sähköinen vesipiippu ei ole harmiton karkin korvike vaan tuote, jonka terveysvaikutuksia tunnetaan huonosti. Siksi sen myynti alaikäisille tulisi lopettaa lainsäädännöllä.

Yle Uutiset kirjoitti torstaina 22.1., että sähköinen vesipiippu eli eshisha on lisännyt suosiotaan alakoululaisten keskuudessa. Eshishoja myydään muun muassa videovuokraamoketju Filmtownissa. Artikkeliin haastateltu toimitusjohtaja Tero Nurminen kommentoi, että ”vesipiippu on vaihtoehto, jolla saa suun makeaksi, jos ei halua syödä sokeria ja kerätä kaloreita”.

– On törkeää, että näitä tuotteita markkinoidaan lapsille karkin korvikkeina, sokeria terveellisempänä vaihtoehtona. Kehottaisin lasten vanhempia nousemaan barrikadeille ja käyttämään vastuullisempien yritysten palveluja, toteaa toiminnanjohtaja Mervi Hara tupakkatuotteiden käytön loppumista ajavasta Suomen ASH:sta.

Vaikka sähköisen vesipiipun makuseokset eivät sisällä nikotiinia, niiden turvallisuudesta ei ole takeita.

– Kuka osaa oikeasti sanoa, mitä makuseoksissa on, miten ne on testattu ja mitä yhdisteitä niistä vapautuu elimistöön?
– On aivan eri asia juoda tai syödä esimerkiksi mansikanmakuista tuotetta kuin hengittää makuaineita, Hara huomauttaa.

Haran mukaan sähköinen vesipiippu ei ole myöskään tupakoinnin lopettamisessa turvallinen vaihtoehto, vaan pikemminkin madaltaa kynnystä muiden tupakkatuotteiden kokeilemiseen.

Sähköiset vesipiiput rinnastetaan tupakkalaissa sähkötupakoihin ja niiden mainonta sekä myynninedistäminen on kiellettyä. Ongelma on, että tupakkalaki ei ota kantaa näiden tuotteiden myyntiin tai maahantuontiin.

– Lainsäädäntöä tulisi muuttaa välittömästi niin, että tupakan vastikkeen ja jäljitelmän maahantuonti ja luovuttaminen alle 18-vuotiaille kielletään, Hara sanoo.