fbpx

Sähkösavukkeet saatava tupakkaveron piiriin

Maailman tupakaton päivä keskittyy tänä vuonna tupakkatuotteiden laittomaan kauppaan. Vaikka laiton kauppa ei ole Suomessa suuri ongelma, tupakkayhtiöt pyrkivät sen uhalla estämään tupakkaveron korotuksia. Suomen ASH kannattaa suunniteltuja tupakkaveron korotuksia ja korostaa, että myös sähkösavukkeet tulisi saada tupakkaveron piiriin.

Sunnuntaina 31.5. vietetään Maailman tupakatonta päivää. Tänä vuonna Maailman terveysjärjestö WHO:n järjestämän päivän teema on tupakkatuotteiden laiton kauppa. WHO:n arvion mukaan maailmanlaajuisesti joka kymmenes poltettu savuke on valmistettu laittomasti.

– Tupakan laiton kauppa lisää tupakoinnin terveyshaittoja, vähentää verotuloja ja aiheuttaa taloudellisia ja sosiaalisia haittoja, huomauttaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Vaikka Suomessa laiton kauppa ei ole suuri ongelma, esimerkiksi vuonna 2012 tehtiin takavarikko, jossa tullin haaviin jäi yhteensä 42,5 miljoonaa laittomasti maahan tuotua savuketta. Euroopan komissio arvioi, että EU-maille laiton tupakkakauppa maksaa yli 10 miljardia euroa vuosittain menetettyinä vero- ja tullimaksuina.

– Tupakkateollisuus käyttää näitä lukuja poliittisena painostuskeinona väittäen, että laiton kauppa johtuu korkean verotuksen aiheuttamista tupakan hintaeroista, Hara sanoo.

Todellisuudessa tupakkayhtiöt ovat olleet jopa mukana organisoimassa laitonta kauppaa. Vuonna 2000 Euroopan komissio haastoi Philip Morris Internationalin (PMI) ja muita suuria yhtiöitä oikeuteen tupakan salakuljettamisesta. Syytteistä luovuttiin, kun yhtiöt allekirjoittivat sopimuksen, jolla ne sitoutuivat maksamaan EU:lle ja sen jäsenmaille vuosittaisia korvauksia. Tuoreen selvityksen mukaan sopimukset ovat kuitenkin kyenneet tyrehdyttämään huonosti laitonta kauppaa ja siksi niistä tulisi luopua.

Torstaina 28.5.2015 kansanedustaja Kari Uotila esitti blogissaan huolen siitä, lisääkö hallituksen kaavailema tupakkaveron nosto laitonta tupakkakauppaa.

– Tupakoinnin ehkäisyn ja vähentämisen vaikuttavimpia keinoja ovat juuri tupakkatuotteiden hinta ja saatavuus. Tästä syystä hallituksen kaavailut tupakkaveron nostosta ovat tervetulleita, Hara sanoo.

Tuotteet samalle viivalle

Tupakkatuotteiden rinnalle ja niitä korvaamaan on viime vuosina tuotu uusia nikotiinituotteita, joita markkinoidaan vähemmän haitallisina. Silti myös nämä tuotteet aiheuttavat ja ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta.

Uusin laajasti markkinoitu nikotiinituote on sähkösavuke, joka on tehdasvalmisteisen savukkeen käyttötapaa imitoiva laite. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan parhaillaan suunniteltavassa tupakkalain uudistuksessa myös sähkösavukkeet tulisivat tupakkalain piiriin. Nyt niitä säännellään lääkelainsäädännössä ja niistä peritään vain arvonlisävero, 24 prosenttia. Tupakkaveroa puolestaan kannetaan savukkeista, sikareista, pikkusikareista, irtotupakasta, muista tupakkaa sisältävistä tuotteista ja savukepaperista.

– Kaikkia tupakkatuotteita ja ei-lääkkeellisiä nikotiinivalmisteita tulee kohdella verotuksellisesti yhdenmukaisesti, sillä niille ei ole olemassa turvallista käyttötapaa, Mervi Hara korostaa.

– Myös Suomeen tuotavat ja täällä myytävät sähkösavukelaitteet ja -patruunat tulisi verotuksellisesti rinnastaa muihin tupakkatuotteisiin riippumatta siitä, sisältävätkö ne nikotiinia vai ei. Verotusta tulisi soveltaa myös verkkokaupasta ostettaviin tuotteisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan kaikista yläkoululaisista viisi prosenttia käytti sähkösavukkeita vuonna 2013. Joka viides 14 – 16-vuotias on kokeillut sähkösavukkeita.

– Tämä on enemmän kuin aikuisväestössä keskimäärin. Lainsäätäjillämme on nyt mahdollisuus tarttua tähän ongelmaan nopeasti ja nostaa myös sähkösavukkeiden verotusta tuntuvasti. Tällä voitaisiin suitsia nuorten sähkösavukekokeiluja, Hara huomauttaa.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara
Suomen ASH
p. 050 460 2324
mervi.hara@suomenash.fi

Lisää tietoa

Maailman tupakatonta päivää on vietetty vuodesta 1988 alkaen. Lisätietoja WHO:n sivuilla.