Logot pois tupakka-askeista Isossa-Britanniassa – milloin meillä?

Iso-Britannia hyväksyi eilen lain, joka kieltää tuotemerkit tupakka-askeissa. Suomessa logottomat tupakkapakkaukset tulevat seuraavan hallituksen päätettäväksi.

Iso-Britannian parlamentin alahuone hyväksyi eilen keskiviikkona lain, joka kieltää tuotemerkit tupakka-askeissa. Lakiesitys sai puolelleen selvän ääntenenemmistön tupakkateollisuuden kovasta vastustuksesta huolimatta.

Tuotemerkittömissä pakkauksissa ei saa näkyä brändin värejä, logoja tai kuvia. Jatkossa kaikki savukkeet myydään samankokoisissa ja –tyylisissä askeissa, joiden kyljessä on teksti- ja kuvavaroitukset tupakoinnin vaaroista. Kaikkien tupakkabrändien nimet kirjataan pakkaukseen yhteneväisellä pienellä fontilla.

Logottomilla tupakka-askeilla on tarkoitus ehkäistä tupakkamainontaa ja harhaanjohtavia mielikuvia, lisätä terveysvaroitusten tehokkuutta sekä vähentää tätä kautta tupakointia.

Laki sinetöidään maanantaina parlamentin ylähuoneessa. Tuolloin lakia ei voida enää kumota, ainoastaan viivyttää sen hyväksymistä. Lain on tarkoitus tulla voimaan toukokuussa 2016.

Suomi yhä kärjessä?

EU:n tupakkatuotedirektiivi antaa jäsenmaille mahdollisuuden tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoon. Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut yhdenmukaistettujen pakkausten käyttöönottoa yhtenä keinona tupakkalain tavoitteen saavuttamiseksi.

– Näin voidaan vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta nuorten silmissä. Kansainvälinen kehitys tupakkapolitiikassa on menossa tähän suuntaan. Suomi on ollut tupakkapolitiikassa maailman kärkimaita ja toivottavasti pysymme kärkijoukossa jatkossakin, huomauttaa neuvotteleva virkamies Meri Paavola.

Paavolan mukaan tupakkalakiin tehdään EU:n tupakkatuotedirektiivin edellyttämät muutokset toukokuuhun 2016 mennessä.

– Päätöksen tupakkalain lopullisesta sisällöstä tekee seuraava hallitus, Paavola sanoo.

– Uskon vahvasti että logottomat tupakka-askit tulevat myös Suomeen lähivuosina, sanoo Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

– Tupakkateollisuuden painostus tulee olemaan valtaisa ja oikeudenkäynneillä uhataan, mutta toivon, että poliittiset päättäjät osoittavat rohkeutta. Tulevaisuudessa logottomat askit ovat arkipäivää.

Tupakkayhtiöt vastustavat

Ensimmäisenä tuotemerkittömät tupakkapakkaukset on ottanut käyttöön Australia joulukuussa 2012. Sen jälkeen tupakointi on maassa vähentynyt selvästi. Irlanti hyväksyi vastaavan lain maaliskuun alussa 2015 ensimmäisenä Euroopan maana. Myös Uusi-Seelanti, Ranska, Ruotsi ja Norja ovat kertoneet vastaavista suunnitelmista.

Tupakkayhtiöt ovat vastustaneet lakia ankarasti ja väittävät, että se loukkaa tavaramerkkilakeja sekä tavaroiden vapaata liikkumista koskevia säännöksiä. On myös esitetty väitteitä, että tuotemerkittömyys ei vaikuta tupakointiin.

– Jos logottomuus ei kannustaisi savuttomuuteen, miksi tupakkateollisuus vastustaisi sitä niin voimakkaasti, Mervi Hara huomauttaa.

Lisätiedot:

Mervi Hara
Toiminnanjohtaja, Suomen ASH
p. 050 460 2324
mervi.hara@suomenash.fi

Meri Paavola
Neuvotteleva virkamies, STM
p. 029 5163 343
meri.paavola@stm.fi

Tuotemerkitön tupakka-aski

Esimerkki logottomasta tupakka-askista Australiassa.