Kuvavaroitukset tervetullut uudistus tupakkalakiin

Uuteen tupakkalakiin kaavaillut tupakkapakkausten teksti- ja kuvavaroitukset ovat kaivattu uudistus, joka seuraa samalla kansainvälistä kehitystä. Valitettavasti tuotemerkit säilyvät pakkauksissa, mikä jättää tupakkateollisuuden käyttöön yhä yhden tärkeän markkinointikanavan.

Tiistaina julkistetun tupakkalakiluonnoksen tavoite on tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Lakiluonnos sisältää monia hyviä, uusia keinoja tähän tavoitteeseen pääsemiseksi. Uusi laki perustuu osin Euroopan unionin tupakkatuotedirektiiviin, mutta samalla on uusittu neljäkymmentä vuotta vanha ja usein täydennetty tupakkalakimme yhteneväiseksi kokonaisuudeksi.

Yksi näkyvimmistä lakiin esitetyistä uudistuksista ovat kuvalliset terveysvaroitukset. Ensi vuoden toukokuun lopussa tupakkapakkauksissa on oltava näkyvät tekstistä ja sitä vastaavasta värikuvasta koostuvat terveysvaroitukset. Varoitusten on peitettävä pakkauksen etu- ja takapinnasta vähintään 65 prosenttia.

– Kuvalliset varoitusmerkinnät ovat Suomessa kaivattu uudistus, sillä ne ovat jo käytössä monissa EU-maissa, esimerkiksi Belgiassa, Romaniassa, Isossa-Britanniassa, Latviassa, Maltalla, Espanjassa ja Irlannissa, toteaa kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Näissäkin maissa varoitusten koko suurenee tupakkatuotedirektiivin voimaantulon myötä. Pohjoismaista kuvalliset terveysvaroitukset ovat käytössä Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Hyvin kohdennettua viestintää

Kuvaa ja tekstiä sisältävien varoitusmerkintöjen esiinmarssi alkoi vuonna 2001, kun Kanada otti käyttöön yhdistelmävaroitukset. Vuoden 2014 syyskuuhun mennessä niitä oli käytössä jo 77 maassa. Suurimmat kuvalliset terveysvaroitukset ovat Nepalissa, jossa ne kattavat 90 prosenttia pakkauksen etu- ja takapinnasta.

Tutkimusten mukaan suuret tekstistä ja sitä vastaavasta värikuvasta koostuvat terveysvaroitukset ovat tehokkaampia kuin pelkät tekstivaroitukset. Niistä välittyy informaatiota tupakoinnin vaaroista oikealle kohderyhmälle.

– Jos tupakoija polttaa 20 savuketta päivässä, hän ottaa tupakka-askin käteensä 7300 kertaa vuodessa. On vaikea uskoa, että millään muulla tavoin informaatiota saataisiin kohdistettua yhtä hyvin, Hara huomauttaa.

Kaikki keinot käyttöön

– Lakiluonnoksesta puuttuvat kokonaan tuotemerkittömät, yhdenmukaiset tupakka-askit, jotka ovat Australiassa tehtyjen lukuisten tutkimusten mukaan voimistaneet terveysvaroitusten tehoa. Myös tupakoinnin lopettamista yrittäneiden määrä lisääntyi. Tuotemerkittömät tupakka-askit eliminoisivat tupakkateollisuuden tärkeän viestintäkanavan, Hara sanoo.

Tutkimusten mukaan tuotemerkittömyys vähentää tupakka-askien houkuttelevuutta. Tuotemerkittömät tupakkapakkaukset ovat tulossa käyttöön Irlannissa ja Isossa-Britanniassa vuonna 2016.

– Suomenkin olisi syytä ottaa ne mukaan lainsäädäntöön, jos halutaan saavuttaa tavoite savuttomasta Suomesta. Tupakkatuotteet ovat myrkyllisimpiä kuluttajamarkkinoilla olevia tuotteita, joten kaikki keinot niiden käytön loppumiseksi ovat tarpeen, Hara toteaa.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara
p. 050 460 2324
mervi.hara@suomenash.fi

Lisää tietoa

Kuvavaroitukset valitaan Euroopan komission hallinnoimasta kuva-arkistosta.