Kirgisia tehostaa tupakkapolitiikkaa

Kirgisia vaatii kuvalliset varoitukset tupakkatuotteisiin vuoden 2016 alusta alkaen. Myös tupakkavero nousee. Suomi tekee yhteistyötä Kirgisian kanssa tupakoinnin vähentämiseksi.

Kirgisian hallitus teki viime vuoden lopussa kaksi tärkeää päätöstä, jotka vaikuttavat maan tupakkapolitiikkaan ja toteuttavat samalla WHO:n tupakkapuitesopimusta (WHO FCTC), jonka Kirgisia on hyväksynyt vuonna 2006.

Kirgisia hyväksyi joulukuussa 2014 asetuksen, jolla vaaditaan tupakkatuotteisiin kuvalliset varoitukset. Terveysvaroitukset tulevat pakollisiksi vuoden 2016 tammikuun alusta alkaen. Varoitusten on katettava yli puolet pakkauksen etu- ja takapuolesta. Tekstien on oltava sekä kirgisian kielellä että venäjäksi.

Joulukuun viimeisenä päivänä Kirgisian hallitus hyväksyi myös lain, jolla korotetaan tupakkatuotteiden veroja. Tavoitteena on naapurimaa Kazakstanin verotaso. Vuonna 2014 tupakkatuotteiden verotus on ollut Kirgisiassa 2,5 – 12 kertaa matalampi kuin Kazakstanissa.

Perusterveydenhuolto kuntoon

Suomen ulkoasiainministeriö rahoittaa vuosina 2014 – 2016 tupakoinnin vähentämiseen tähtäävää projektia Kirgisian pohjoisissa maakunnissa, Issuk-Kulissa, Narynissa ja Talasissa. Näillä alueilla toteutetaan pääkaupunki Biškekin ympäristössä testattua, tupakoinnin vähentämistä koskevaa mallia. Tavoite on saada aikaan pysyviä, tupakoinnin lopettamista tukevia käytäntöjä perusterveydenhuoltoon.

Hanke toteutetaan Kirgisiassa yhdessä paikallisen, terveysministeriön alaisen Terveyden edistämisen keskuksen kanssa. Muita yhteistyökumppaneita ovat Lääketieteellisen täydennyskoulutuksen instituutti, terveysministeriö sekä opetus- ja tiedeministeriö. Paikallistasolla hankkeessa ovat mukana kylien terveyskomiteat, perusterveydenhuolto, koulut ja tiedotusvälineet.

Hanketta koordinoi Suomessa Filha ry. Suomen ASH ry on hankkeen tupakkapoliittinen asiantuntija.

Lisää tietoa

Important tobacco control policy decisions by Kyrgyzstan
Englanninkielinen tiedote WHO:n sivuilla