Australia voitti tupakkajätti Philip Morrisin

Australian hallitus on saanut tärkeän voiton kiistassa tuotemerkittömistä tupakkapakkauksista Philip Morris Asia
-tupakkajättiä vastaan.

Philip Morrisin Aasian yksikkö haastoi Australian valtion oikeuteen hyödyntämällä keskinäiseen kauppasopimukseen sisältyvää sijoittajansuojaa. Siinä sijoittajalla on oikeus viedä syrjiväksi katsomansa käytäntö suoraan kansainväliseen välimiesmenettelyyn. Tupakkajätti väitti, että Australian tupakkalainsäädäntö tarkoitti käytännössä sen investointien pakkolunastusta ja rikkoi tavaroiden vapaata liikkumista koskevia säännöksiä.

Tuomioistuin hylkäsi tänä aamuna Suomen aikaa yksimielisesti PM:n kanteen. Päätöksen yksityiskohtaiset perustelut eivät ole vielä julkisia. Tämä kuitenkin tarkoittaa, että vuonna Australiassa 2011 säädetty laki tuotemerkittömistä tupakkapakkauksista jää voimaan.

Australian terveysministeri Fiona Nash kiittää päätöstä ja toteaa The Sydney Morning Herald -lehdessä, että tuotemerkittömät tupakkapakkaukset ovat laillinen kansanterveydellinen toimenpide.

– Tupakointi on tuottanut uskomattoman paljon haittaa australialaisille. Hallitus on vienyt tuotemerkittömiä tupakkapakkauksia eteenpäin ja satsannut tupakoinnin vähentämiseen, Nash sanoo lehdessä.

Philip Morris on tuominnut päätöksen ja toteaa, että se ei oikeuta tuotemerkittömien pakkausten käyttöönottoa Australiassa sen paremmin kuin muuallakaan.

Suomen tulisi ottaa mallia

Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara pitää päätöstä käänteentekevänä tupakkapolitiikan kehittymisen kannalta.

– Tupakkayhtiöiden uusin taktiikka on ollut pelotella valtioita oikeudenkäynneillä, jos nämä yrittävät edistää tupakkapolitiikkaansa. Nyt se ei onnistunutkaan, Hara sanoo.

– Onneksi oikeuslaitokset näkevät, että tupakka on kiistatta tappava tuote ja nykyisessä muodossaan pakkausten tuotemerkit, kuvitus ja värit antavat yhä liioitellun myönteisen kuvan tuotteiden turvallisuudesta.

Hara uskoo, että tuotemerkittömistä pakkauksista tulee vähitellen arkipäivää ja toivoo, että Suomessa seurattaisiin tätä kehitystä. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemasta tupakkalain muutosluonnoksesta tuotemerkittömät pakkaukset kuitenkin puuttuivat.

– Nyt ne pitäisi ehdottomasti saada mukaan, muuten tupakkalain kokonaisuudistus on jo voimaan tullessaan auttamattoman vanhanaikainen. Esimerkiksi Ranskan parlamentti hyväksyi eilen tuotemerkittömien tupakkapakkausten käyttöönoton ensi vuoden toukokuusta alkaen, Hara toteaa.

Lisää tietoa aiheesta

The Sydney Morning Herald: Australian government wins plain packaging case against Philip Morris Asia