Vesipiippu on tupakointiväline, jonka avulla poltetaan joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta. Perinteisistä vesipiippumalleista on kehitetty erilaisia versioita, kuten sähköinen pieni e-shisha.

Nuorten terveystapatutkimuksen perusteella vesipiipun käyttö on suomalaisnuorilla lähinnä kokeiluja. Vuonna 2017 vähintään kerran vesipiippua oli käyttänyt 18-vuotiaista pojista 26 ja tytöistä 25 prosenttia, 16-vuotiaista pojista 14 ja tytöistä 8 prosenttia. Vuosina 2015–2017 kokeilleiden osuudet pienenivät kaikissa ikäryhmissä pojilla ja tytöillä.

Yhtä vaarallisia kuin savukkeet

Yleisesti uskotaan, että vesipiipun polttaminen on vähemmän haitallista ja vähemmän riippuvuutta aiheuttavaa kuin tupakointi. Tutkimusten mukaan vesipiipun poltto kuitenkin vaikuttaa keuhkoihin ja hengitykseen yhtä paljon kuin tavallinen tupakointi.

Vesipiipun käytössä merkittävä terveydelle haitallinen tekijä on hiili. Sen palaessa syntyy häkää ja syöpävaarallisia aineita riippumatta siitä, millaista seosta piipussa käytetään. Siksi esimerkiksi erilaisten yrttiseosten polttaminen on terveydelle yhtä vaarallista kuin tupakankin.

Vesipiipun polton on todettu olevan yhteydessä muun muassa

  • keuhkosyöpään
  • hengityssairauksiin
  • alhaiseen syntymäpainoon
  • hammassairauksiin.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan vesipiippu aiheuttaa myös keuhkoahtaumatautia. Vesipiipun polttelusta leviää myös ympäristöön myrkyllistä savua. Vesipiipun terveysvaikutuksista, riippuvuuden kehittymisestä ja käytön lopettamisen tuesta tarvitaan lisää tutkimusta.

Kielletty alle 18-vuotiailta

Tupakkalaissa vesipiipuissa käytettävät yrttiseokset luokitellaan tupakan vastikkeiksi. Laissa kielletään myös tupakan vastikkeiden myynti alle 18-vuotiaille ja näiden tuotteiden markkinointi on kiellettyä. Jos vesipiipussa poltetaan tupakkaa sisältävää seosta, sitä koskevat muun muassa samat tupakointikiellot ja -rajoitukset kuin ns. perinteisiäkin savukkeita. Esimerkiksi vesipiipun käyttö on tuolloin kielletty tiloissa, joissa tupakointikin on kielletty.

Sen sijaan tupakkatuotteiden tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto ei koske vesipiippua. Tupakkaseokseen lisätään usein  houkuttelevuuden kasvattamiseksi mm. hedelmänmakua, yrttejä ja kukkia.

Tiesitkö että,

Oli poltettavassa seoksessa tupakkaa tai ei – vesipiipun polttaja vetää aina keuhkoihinsa häkää.

Lisää tietoa vesipiipusta:
Vesipiippu – väitteitä ja faktaa
-esite