Vuonna 2018 Suomen yli 20-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin 12 prosenttia: miehistä 14 prosenttia ja naisista 11 prosenttia. Tupakointi on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, erityisesti miehillä: esimerkiksi 1980-luvulla noin joka kolmas mies poltti päivittäin, naisista joka viides.

Neljä viidestä päivittäin tupakoivasta on huolissaan siitä, miten tupakointi vaikuttaa terveyteen. Yli puolet haluaisi lopettaa ja runsas kolmasosa on yrittänyt lopettaa tupakoinnin.

Vuonna 2018 korkeasti koulutetuista tupakoi 5,9 prosenttia, keskitason koulutuksen saaneista 10,2 ja matalan koulutustason saaneista 17,6 prosenttia.

Vuonna 2017 tupakoi raskauden aikana 12,5 prosenttia synnyttäjistä. Noin puolet (49,7 prosenttia) kaikista raskauden aikana tupakoineista lopetti tupakoinnin raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Alkuraskauden aikana tupakoinnin lopettaneiden osuus on kaksinkertaistunut 10 viime vuoden aikana.

Valtaosa suomalaisnuorista ei polta.  Vuoden 2019 Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan suomalaisista 14–18-vuotiaista tytöistä ja pojista tupakoi päivittäin seitsemän prosenttia. Käyttö lisääntyy hieman iän myötä.

Muutos nuorten tupakoinnin vähenemisessä on ollut selkeä. Vuosituhannen alussa 14-18-vuotiaista päivittäin poltti  savukkeita 25 prosenttia.

Valtaosa kodeista savuttomia

Vanhempien tupakointi vähenee edelleen. Nuorten terveystapatutkimukseen osallistuneista nuorista 55 prosenttia kertoi, ettei heidän isänsä ole koskaan tupakoinut heidän elinaikanaan. Vastaava luku äitien kohdalla oli 72 prosenttia.

Melkein kaikki nuoret asuvat savuttomassa kodissa. Nuorista 96 prosenttia  ilmoitti, ettei kukaan saa tupakoida heidän kotinsa sisätiloissa. Vain 0,1 prosenttia ilmoitti, että  kotona saa tupakoida vapaasti. Kotien savuttomuus on lisääntynyt nopeasti: vuonna 2015 60 prosenttia ilmoitti, ettei heidän kotonaan saa tupakoida.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan tupakointi on vähentynyt niin lukiolaisilla kuin ammattiin opiskelevilla. Suhteellinen ero lukiolaisten ja ammattiin opiskelevien kesken on samalla kasvanut. Nuorilla ja nuorilla aikuisilla nuuskan käyttö on yleistynyt.

Tiesitkö että,

  • Suomessa joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin
  • Joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista.
  • Joka viidennessä sydänperäisessä kuolemassa tupakka on tärkein riskitekijä.