Nuuska on nikotiiniriippuvuutta aiheuttava tupakkatuote. Sitä ei saa maahantuoda, myydä tai luovuttaa, mutta tästä huolimatta se on viime vuosina saavuttanut erityisesti nuorten suosion. Nuuskan kaltaisia savuttomia tupakkatuotteita on markkinoilla useita erilaisia. Suomessa yleisintä on ns. ruotsalaistyyppinen kostea nuuska.

Nuuskaaja ei altistu palavan tupakan savulle ja häkäkaasuille, mutta nuuskalla on kuitenkin muita, kiistattomia ja vakavia terveyshaittoja. Nuuska lisää muun muassa sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin ja sydämen vajaatoiminnan riskiä. Lisäksi nuuskaajilta on löydetty etenkin suun, nenän ja nielun alueen syöpiä.

Vuonna 2016 nuuskaa käytti päivittäin noin kolme prosenttia 20-74-vuotiaista miehistä ja saman ikäisistä naisista 0,4 prosenttia. Satunnaisesti nuuskaa käytti lähes neljä prosenttia miehistä. Hieman yli kuusi prosenttia kertoi lopettaneensa nuuskan käytön.  Miehistä 87 prosenttia ja naisista 88 prosenttia ei ole koskaan nuuskannut.

Päivittäinen nuuskaaminen on yleisintä ammattiin opiskelevilla pojilla, joista nuuskaa käytti 17 prosenttia vuonna 2017. Vuonna 2010-2011 luku oli 5,3 prosenttia. Lukioissa vastaava osuus on 8 prosenttia. Tytöillä nuuskan käyttö on edelleen vähäistä, mutta myös siinä näkyy hienoista nousua:  päivittäin käyttäviä on nyt noin kaksi prosenttia ammattiin opiskelevista. Peruskoulun pojista 7,6 prosenttia käyttää nuuskaa päivittäin.

Rajoituksia maahantuonnissa ja käytössä

Nuuskan tuottaminen ja myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Tupakkalain mukaan yksityishenkilö voi tuoda maahan omaa henkilökohtaista käyttöään varten enintään 1 000 grammaa savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka) vuorokauden aikana.  Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan tupakkatuotteita tai nikotiininesteitä. Nuuskaa ei saa  tuoda toisen henkilön käyttöön riippumatta siitä, maksaako tämä nuuskasta vai ei.

Lain mukaan savutonta tupakkatuotetta ei saa käyttää päiväkotien, esi- ja perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulko- tai sisätiloissa.

Tupakkalain työpaikkoja koskevat tupakointikiellot eivät koske nuuskaa. Työnantajalla on kuitenkin mahdollisuus päättää työpaikalla noudatettavista käytännöistä.

Energianuuska

Energianuuska muistuttaa oikeaa nuuskaa, mutta ei sisällä tupakkaa eikä nikotiinia. Siihen on lisätty kofeiinia ja muita piristäviä ainesosia, ja sitä voi ostaa päivittäistavarakaupoista.

Energianuuska ei ole tupakkatuote, vaan se lasketaan tupakan vastikkeeksi. Tupakkalaissa kielletään tupakan vastikkeiden, kuten energianuuskan myynti alle 18-vuotiaille. Myös näiden tuotteiden markkinointi on kiellettyä, eikä sitä saa pitää näkyvästi esillä kauppojen kassoilla.

Energianuuska ei piristä:

  • Energianuuska sisältää vähemmän kofeiinia kuin esimerkiksi energiajuomat, joten sen piristävä vaikutus on vähäinen.
  • Energianuuska voi aiheuttaa hampaiden värjäytymistä ja reikiintymistä.
  • Energianuuskan hyötyä tupakoinnin tai nuuskaamisen lopettamisessa ei ole osoitettu.

Tiesitkö että,

  • Nuuska sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet.
  • Suomessa käytettävästä kosteasta nuuskasta on löydetty 2 500 erilaista kemiallista yhdistettä, sekä muun muassa kasvi- ja tuholaismyrkkyjä.

Lisää tietoa nuuskasta:
Nuuska – väitteitä ja faktaa -esite.